Succesvol gamma wielladers verder uitgebreid

Schäffer lanceert dit najaar maar liefst twee nieuwe modellen in haar gele gamma; de compacte 1422 SGT en de elektrische telescooplader 24e T.

Veelzijdigheid is de sleutel

De nieuwe 1422 SGT kniklader is meteen de meest compacte lader in de Schäffer line-up. SGT staat voor 'Schäffer Genuine Tool Carrier' - de 1422 SGT is de ideale multitasker voor gebruik het hele jaar door. Met een extreem compacte bouw, krachtige hydrauliek en een grote keuze aan aanbouwdelen, is dit een machine ontworpen met veelzijdigheid in het achterhoofd. Met een bedrijfsgewicht van 1.250 kg en afmetingen van minder dan 2 m hoog en slechts 0,89 m breed kan de lader zonder problemen door smalle en lage deuropeningen rijden. Ook kan de krachtpatser gemakkelijk worden vervoerd op een aanhangwagen, zelfs met een gemonteerd aanbouwdeel.

Myriam Heusdens: ‘We zijn verheugd om een lichtgewicht kniklader te presenteren die maximale flexibiliteit, prestaties en wendbaarheid in krappe ruimtes combineert. In tijden waarin geschoolde arbeid schaars is, wordt een efficiënte machine steeds belangrijker. Bovendien maakt een vloot van moderne machines een bedrijf aantrekkelijker als werkgever, vooral wanneer de machine de behoefte aan handmatig werk vermindert.

Krachtige motor en hydrauliek

De 1422 SGT wordt aangedreven door een 16,2 kW/22 pk motor van Kubota, een Stage V motor zonder emissiebehandelingssysteem. De eenvoudig te bedienen hydrostatische aandrijving zorgt ervoor dat de lader zeer wendbaar is, vooral in krappe ruimtes. De standaard hydraulische pomp levert een oliestroom van 28l/min; de optionele Schäffer Multi-High-Flow (MHF) pomp levert 40l/min voor het bedienen van complexe aanbouwdelen zoals klepelmaaiers, veegmachines of sneeuwblazers. Met een topsnelheid van 16 km/u, 810 kg hefvermogen en een hefhoogte van 2,23 m levert de 1422 SGT stevige prestaties.

De 1422 SGT is overigens het ‘gele broertje’ van de 1622, die eerder dit jaar op de markt kwam, en even straffe specificaties kan voorleggen.

Nieuwe generatie accu's

Na de erg compacte 1422 versterkt Schäffer nu ook haar gamma gericht op de bouw en industrie met een telescoop-versie van elektrische 24e-wiellader die Schäffer in 2018 introduceerde als de eerste wiellader aangedreven door lithium-ionbatterij. Met een hefhoogte van 3,72 m is het toepassingsgebied van de elektrische wiellader nu aanzienlijk uitgebreid. De voordelen van een emissievrije lader zijn duidelijk. Mens en milieu profiteren van de stille en uitlaatgasvrije werking, vooral bij gebruik in gebouwen en in geluidsgevoelige situaties. De machine is uitgerust met twee elektromotoren: de 21 kW aandrijfmotor zorgt voor een krachtige acceleratie met zijn elektrische directe aandrijving, bereikt snel 20 km/u en zorgt voor hoge duwkrachten. De 9,7 kW motor voor de werkhydrauliek zorgt voor een opbrengstcapaciteit van 42 l/min, ideaal voor snelle werkprocessen.

Met de 24e T introduceert Schäffer een nieuwe generatie accu's. Met een capaciteit van 31,3 kWh zijn werktijden tot acht uur mogelijk wanneer geen hydraulisch veeleisende aanbouwdelen worden gebruikt. Wanneer in de Eco-modus met verminderd vermogen wordt gewerkt, kan deze tijd met maximaal 1,5 uur worden verlengd. De efficiëntie van de machine is meer dan 90%, wat ongeveer drie keer hoger is dan een diesellader. De TCO (Total Cost of Ownership) wordt verder gunstig beïnvloed doordat er minder onderhoud nodig is.